top of page

Het leed dat onzichtbaar is doet het meest pijn. Niemand deelt graag zijn emotionele bagage.

- Laïla Maftah Sbai -

2Q3A0756.jpg

Door eerlijk te zijn met mezelf kon er eindelijk iets veranderen...

Ik was een perfecte burnout kandidaat, dat besef ik nu. Van kinds af aan ijverig om dingen goed te doen, begaan met een ander, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Ik combineerde uitstekend de rol van zorgende moeder en partner, en het ging professioneel vooruit. Ik ging achter opportuniteiten aan, tot in het buitenland, en mijn prachtige kwaliteiten hielpen me hierbij. Na een carrièreswitch van verpleegster naar project assistente bij een multinational werkte ik me binnen verschillende bedrijven op. Als change manager wilde ik medewerkers ondersteunen tijdens organisatieverandering en de onzekerheid en stress die dit met zich meebrengt. ’s Avonds volgde ik een drie-jarige opleiding tot gezondheidscoach.

 

Ik vond dat ik mijn druk leven aankon en was trots op wat ik allemaal bereikte. Ik werkte hard, ook wanneer ik moe was. Maar mijn energie raakte beetje bij beetje op en door de dag komen kostte veel moeite. De burnout besloop me niet stiekem, hij kondigde zich degelijk op voorhand aan: Ik voelde me constant moe en had moeite om me te concentreren. Met regelmaat werd ik ‘s nachts wakker, piekerend over wat ik allemaal te doen had. Ik voelde dat ik moest voortdoen, ik werkte 's nachts en in het weekend en hoe langer ik mezelf pushte hoe meer waarschuwingen mijn lichaam stuurde. Toen mijn rug blokkeerde drong het tot me door dat mijn lichaam probeerde te zeggen: ‘stop nu eindelijk!’

Het moment was gekomen om de manier waarop ik in het leven stond in vraag te stellen.

Eleanor Abbott

Ik had het geluk een geweldige coach te kennen die me hielp ontdekken wat ik nodig had. Rust, uiteraard, maar eerst en vooral de moed om te zeggen: "Ik kan niet meer!". Dit was het begin van een confronterende, maar ook diep verrijkende periode van leren luisteren naar mijn lichaam, te rusten wanneer ik het nodig had en te begrijpen hoe ik zo ver over mijn grenzen kon gaan. Ik besefte dat ik dringend nood had aan een "time-out" van alles en iedereen. Ik vertrok naar de Camino de Santiago. Deze wandeling van 800 km, was voor mij een unieke kans om tot mezelf te komen. Moe? Tijd voor een pauze. Honger? Tijd om te eten. Vervelend gezelschap? Tijd dat onze wegen zich scheiden! Het lijken evidente principes, maar voor mij waren ze dat niet.  Weer thuis stapte ik in een intense drie-jarige opleiding tot Innerlijk Kind Coach en een certificatie als Voice Dialogue Facilitator. Dit prachtig cadeau voor mezelf heeft me vooral geleerd hoe we als volwassene onbewust worden gestuurd door overtuigingen die we ontwikkelen als kind, zoals sterk zijn en voortdoen ook als het moeilijk is!

Als ik door de tijd kon reizen zou ik met mijn jongere zelf willen delen wat ik nu weet.

De confrontatie met een burnout heeft mijn leven grondig door elkaar geschud. Maar ik ben enorm dankbaar voor de lessen die ik heb geleerd. Ik heb geleerd mijn gevoelens en mijn ongemakken te bestuderen, me af te vragen wat me goed zou doen en er zelf voor te zorgen. Ik heb geen zorgeloos leven, ik werk hard, word nog steeds moe, heb pijn, ben boos of ongelukkig, en ik voel beter aan wanneer ik niet OK ben en wat ik nodig heb. Ik mediteer, doe yoga, fiets, zwem, ga naar buiten (niet allemaal tegelijk natuurlijk!) en ik merk het verschil op als ik het niet doe. Ik kan me nog steeds verliezen in mentaal werk, of meegesleurd worden in het doen van dingen voor iemand anders, waar ik zelf geen plezier aan heb, maar vaker zet ik mezelf op de eerste plaats en doe ik wat IK wil. Rustig alleen zijn, bij voorbeeld, is super belangrijk voor mij. Ik hoef niet de hele tijd goedgezind en energiek te rond te lopen.  En soms kies ik ervoor wat ik nu weet te negeren. Dan worstel ik even om mijn energie terug op pijl te krijgen en dat is OK. Dingen hoeven niet altijd vooruit te gaan en paradoxaal genoeg gaat mijn leven nu goed vooruit. Ik kan weer lachen en spontaan zijn. Ik zie mezelf liever. En coachen is de job van mijn dromen!

Eleanor Abbott

Als ik door de tijd kon reizen zou ik met mijn jongere zelf delen wat ik nu weet, maar dat kan niet. Ik deel mijn verhaal hier omdat ik geloof dat eerlijkheid over onze uitdagingen en problemen ons allemaal helpt beter te worden. Niemand zou zich ervoor moeten schamen hulp te vragen om gezond en gelukkig te leven.

MIJN VISIE OP BURNOUT PREVENTIE: RUST WANNEER HET NODIG IS!

Een burnout heb je niet ineens, het is het gevolg van structureel je noden aan rust en herstel te negeren en hij kondigt zich gedurende maanden, soms jaren aan via de fysieke en psychische symptomen van stress in jouw lichaam. Een burnout vermijden is gemakkelijk: Rusten wanneer het nodig is! Maar dit lijkt moeilijk wanner je het beste van jezelf probeert te geven, of bang bent dat men je saai, lui of niet goed genoeg voor je job zal vinden. Dan kun je best ondersteuning gebruiken om de juiste keuze te maken. 

WAT JE OVER MIJ MOET WETEN

Ik ben op mijn best met klanten die bereid zijn hun prioriteiten in vraag te stellen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes. Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven heb ik gezien wat de gevolgen zijn als de evenwichtsoefening doorzetten/onthaasten niet goed gaat. Ik ben er op de harde manier achtergekomen dat hardnekkig vasthouden aan hoe de dingen zijn, in de hoop dat er iets verandert of klagen over iemand anders, nooit tot de gewenste verandering leidt.  De situaties waarin ik me bevind zijn het resultaat van keuzes die ik bewust of onbewust wel of niet zelf maak. Ik zal daarom niet aarzelen scherpzinnige vragen te stellen die jou helpen jouw keuzes te maken.

DIT IS TYPISCH ELEANOR

  • Als derde generatie verpleegkundige zit zorgen in mijn DNA.

  • Ondanks mijn Engelse afkomst, zul je me nooit melk in mijn thee zien doen.

  • Als trotse perfectionist ben ik liefhebber van de Duitse grondigheid.

  • Ik woon al 25 jaar in België, maar voor mij geen steak met friet, liever een grote kom pasta met pesto.

  • Mijn favoriet keukentoestel: de sapcentrifuge.

  • Ik neem een voorbeeld aan mijn katten; die zijn perfect in staat om een gezonde portie "laat me!" te combineren met onbaatzuchtige zorg voor elkaar.

  • Ik vind zingeving helemaal niet zweverig. Het gaat precies over wat we hier te doen hebben en hoe we van betekenis kunnen zijn. Dit is het fundament van onze gezondheid en ons welzijn. Hier zit mijn motivatie, hier praat ik met passie over!

  • Mijn lievelingstotem is de libelle: ze staat symbool voor transformatie en aanpassingsvermogen en nodigt uit om naar diepere emoties te kijken.

Denk je dat ik de coach ben om jou te helpen rust te vinden om weer energie te krijgen? Wil je graag kennis maken?

DE UITGANGSPUNTEN VOOR MIJN WERK ONTDEKTE IK HIER

Evolutionary Neurobiological Behavioural Adaptation (ENBA) - Theory, Transformational Keys facilitation technique, Voice Dialogue, Transactionele Analyse - Innerlijke Kind Werk, Roestvrij Samenwerken, Positieve Psychologie, Chakra Psychologie, Yoga, Meditatie, Mindfulness, Zijnsorientatie, Verbindende Communicatie, Heart IQ, Waarderend Onderzoek, NLP, Traumawerk, Energetisch lichaamswerk en nog meer...

​

Ik ben gediplomeerde verpleegkundige en gecertificeerde gezondheidscoach,

aangesloten bij de Vlaamse Vereniging voor Gezondheidscoaches - VVGC

Erkenningsnummer: 19-04-03-117

bottom of page